/

Ultieme digitale geluidsbeleving voor nieuwe rollercoaster

Wakala Bellewaerde

In 2020 opende Bellewaerde de Wakala, een nieuwe familiecoaster die met 50 km/uur tussen de bomen en over het water raast. Zo’n nieuwe attractie vraagt om een professionele geluidsinstallatie voor buiten. Daarom installeerden we op de attractie en in de wandelpaden en wachtrijen Bose-luidsprekers voor professioneel gebruik. Het park profiteerde van de bouw van de rollercoaster om ook een nieuw, digitaal geluidssysteem te laten plaatsen: Dante audio.

Oude installatie ruimt plaats voor Dante audio

“De oude geluidsinstallatie stamt nog uit de tijd van de Vikingen”, lacht Peter Leeuwerck, teamleider elektriciteit in Bellewaerde. “Op de plek waar de Wakala staat, hebben we alles vernieuwd. Het is een volledig nieuwe geluidszone geworden. De sfeermuziek in de wachtrijen, het omroepsysteem in de wandelpaden, de luidsprekers op de attractie die we gebruiken in geval van evacuatie: we sturen nu alles digitaal aan met Dante audio.

Dante audio: computernetwerk vervangt analoge kabels

In een klassieke geluidsinstallatie wordt het geluidssignaal doorgestuurd via analoge kabels. Wanneer het signaal over lange afstanden wordt overgedragen, kan dat voor verlies zorgen en moet je kabels voorzien die meer aankunnen. Met het Dante-protocol gebruik je de eigenschappen van een TCP/IP-netwerk. Dat zorgt ervoor dat: 

  • Je het geluidssignaal over langere afstanden kan sturen
  • Het geluid minimaal vertraagd is
  • Je de infrastructuur redundant – meervoudig – kunt opbouwen

Dante audio: centraal beheerd

“Met Dante audio sturen we alles vanaf 1 punt aan. Nu gebeurt dat nog lokaal en moeten we de verschillende installaties in het park apart bedienen. Het is de bedoeling om op termijn het omroepsysteem en de achtergrondmuziek in het hele park vanuit onze technische ruimte met Dante audio te bedienen. Zo kunnen we bijvoorbeeld programmeren dat we in elke zone van het park andere muziek laten horen en dat die muziek op ingestelde tijdstippen automatisch begint te spelen en stopt.”

Bose-luidsprekers voor professioneel gebruik


“Van alle bedrijven die we contacteerden, had Sovilux met zijn Bose-luidsprekers voor professioneel gebruik samen met Dante de best presterende oplossing. Ze bezorgden ons een gedetailleerd plan waarop de hele geluidsinstallatie voor buiten was uitgetekend, inclusief de exacte afstanden tussen alle luidsprekers. Ze stelden ons voor om de boxen op standaarden naast de wandelpaden te vervangen door luidsprekers in de grond. Die geven een dekking van 360°. Om ons te laten horen hoe dat klinkt, namen ze ons mee naar Bose in Nederland en de Efteling. Die bezoeken gaven voor ons de doorslag. We zijn meteen mee in hun verhaal gestapt.”

Fel verbeterde geluidskwaliteit

“De muziek rond de Wakala speelt nu op een rustgevend volume, en de dekking en kwaliteit van het geluid zijn optimaal. Met Halloween spelen we een totaal ander genre muziek en gaat het volume drastisch naar omhoog. Vroeger moesten we boxen bijhuren, maar dankzij Dante audio en de Bose-luidsprekers hoeft dat niet meer.” 

Technologie

  • Luidsprekers
  • Omroepsysteem
  • Achtergrondmuziek
  • Geluidsinstallatie
  • Dante audio over IP
/
1500m² aan audiovisuele beleving
B-Bounce Bornem