/

Nieuw audiosysteem voor het klooster te Deinze

Sint Vincentius a Paulo Deinze

Noden van de klant 

In Deinze bij Gent staat het klooster van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo. De geluidsinstallaties van de kloosterkapel en van hun kleinere kapel in Lochristi waren dringend aan vervanging toe. Voor de zusters en de kerkgangers waren de stem van de priester en de muziek nog amper hoorbaar. 

Versleten geluidsinstallaties

Beleidsmedewerkster Bea De Schryver: “De kwaliteit van het geluid in de 2 kapellen liet te wensen over. Verschillende zusters zijn ook hardhorig, door de slechte audio verstonden ze bijna niets meer. Daarom beslisten we om de stokoude geluidssystemen met pensioen te sturen. Sovilux werd ons aanbevolen. Samen met hen zijn we in een kerk naar een geluidsinstallatie gaan kijken en luisteren die zij hadden geplaatst. Dat overtuigde ons dat zij de goede partner waren.”

Oplossing

Volledige vernieuwing zonder boren
“Sovilux installeerde in Deinze en Lochristi nieuwe microfoons, luidsprekers en versterkers. In Deinze sloten ze ook de bekabeling van de luidsprekers in de kamers van de zusters op de nieuwe installatie aan. Als de zusters dat willen, kunnen ze zo van in hun kamer de vieringen volgen. Omdat de muren en pilaren in de kapellen niet beschadigd mochten worden en de bekabeling zo weinig mogelijk zichtbaar mocht zijn, lopen de audiokabels via de hoeken van de galerij en de pilaren in gelijmde kabelgootjes naar beneden.”

Weg met geluidsecho’s

Na de plaatsing regelden we de installatie volledig af met het oog op een optimale spreiding van het geluid en een minimum aan echo. Een must in een kapel. Zeker in Deinze, waar de kapel eigenlijk een kleine kerk is. We plaatsten ook een bedieningsscherm waarmee de zusters alles met enkele toetsen gemakkelijk kunnen bedienen.

Handige bediening

Bea: “We kunnen onder andere het geluid van de microfoons regelen, de cd-speler bedienen en de luidsprekers in de kamers van de zusters in- en uitschakelen. Wanneer de installatie een tijdje niet wordt gebruikt, zet ze zichzelf automatisch in stand-by. En met de resetknop zetten we alle oorspronkelijke instellingen met een druk op het scherm terug.”

Frappante kwaliteit

Het verschil met de oude installatie? “Dat is frappant. De stem van de priester en de voorlezers, en de muziek van de cd’s klinken nu veel duidelijker en helderder door de luidsprekers. Ook voor de zusters met een minder goed gehoor is er een merkbaar verschil hoorbaar. De nieuwe systemen zijn voor de 2 kapellen een grote meerwaarde.”

Technologie

  • Geluidsinstallatie
  • Spraakversterking
  • Luidsprekers
  • Microfoons
  • Audiobekabeling
  • Bedieningsscherm 
/
Projector en nieuwe geluidsinstallatie voor moderne kerk
De Sint-Catharina Parochiekerk