/

Projector en nieuwe geluidsinstallatie voor moderne kerk

De Sint-Catharina Parochiekerk

De Sint-Catharina Parochiekerk in Sinaai is een geklasseerd gebouw dat valt onder de bescherming van Monumentenzorg. Om op het niveau van de moderne uitvaartaula’s te blijven meespelen, deed de parochie beroep op Sovilux voor een nieuw audiovisueel systeem. We installeerden een makkelijk te bedienen projectiesysteem en reorganiseerden de bestaande audio-installatie, subtiel geïntegreerd in het historisch kader van de kerk.

Modernisering kerk

Tegenwoordig is de vraag naar eigen invulling en personalisering tijdens speciale diensten en vieringen groot: huwelijken, communies en uitvaarten met aangepaste muziek en het liefst ook persoonlijk beeldmateriaal. Om te kunnen blijven concurreren met de moderne uitvaartaula’s, besloot de Kerkfabriek Sint-Catharina in Sinaai om hun audiovisuele toepassingen te moderniseren, en zo ook in de kerk de religieuze diensten te kunnen opvrolijken op een professionele manier. 

Projectiescherm kerk

Projector voor presentaties en reorganisatie geluidsinstallatie

In de eerste plaats werd een projector met groot projectiescherm geïnstalleerd. Zo kunnen foto’s en filmpjes en zelfs presentaties worden afgespeeld tijdens de diensten. 
Daarnaast reorganiseerde Sovilux de bestaande geluidsinstallatie. Die kreeg een centrale bekabeling in één kast waarin ook de versterkers werden ingebouwd, en ook de draadloze microfoons werden vervangen. 
Dirk Belon, Voorzitter van de Kerkfabriek Sint-Catharina in Sinaai, is alvast tevreden: “Dankzij de installatie kunnen we nu presentaties afspelen en foto’s en filmpjes tonen van veel betere kwaliteit. Nu kunnen we een professionele service aanleveren, terwijl dat vroeger allemaal heel amateuristisch verliep.”

Uitdaging: geklasseerd gebouw

De uitdaging was echter de unieke situatie van het gebouw. De kerk van Sinaai is een geklasseerd gebouw dat valt onder de bescherming van Monumentenzorg. “Het uitgangspunt was, in overleg met Monumentenzorg, dat de audiovisuele oplossingen subtiel moesten worden geïnstalleerd,” aldus Belon.

Esthetisch verantwoord en subtiel maatwerk

En daar zijn we ook in geslaagd. We schakelden een metaalconstructeur in die een specifieke beugel ontwierp om de projector en het projectiescherm zo subtiel mogelijk op te hangen. “Het enige dat je ziet is de verbinding tussen twee pilaren, en dat is helemaal niet storend naar het uitzicht toe in de kerk,” licht Belon toe.

Projector

Gemakkelijke bediening

Een gemakkelijke bediening van de audiovisuele installatie was een laatste vereiste, zodat de projector, het projectiescherm en de geluidsinstallatie gemakkelijk kunnen worden gebruikt door mensen zonder ervaring. “Na de installatie kregen we er zelfs een opleiding bovenop om met het besturingssysteem te leren werken,” vermeldde Dirk Belon nog. 
En hij had nog meer lof: “De samenwerking verliep op en top professioneel. Eerst kwam Sovilux kijken naar de mogelijkheden, waarna een voorstel werd uitgewerkt rekening houdend met de eisen van de kerkgemeenschap en monumentenzorg. Vervolgens deed Sovilux een voorstel van uitwerking, en tot slot werd de installatie geïnstalleerd. Intussen gebruikten we de audiovisuele installatie al tijdens communievieringen en de Allerheiligenviering vorig jaar.”

Door de plaatsing van een moderne projector met projectiescherm en een volledige reorganisatie van de geluidsinstallatie, beschikt de Sint-Catharina Parochiekerk nu over alle moderne tools om tijdens religieuze diensten presentaties te kunnen afspelen op een professionele manier!

/
Technologische makeover in historische Kapel
Zusters Vincentius Lievegem