/

Technologische makeover in historische Kapel

Zusters Vincentius Lievegem

Een religieus gebouw hoeft helemaal niet oubollig te zijn. Dat bewijst de vernieuwde Kapel van Waarschoot die dateert van 1866. Om de kerkdiensten voortaan interactiever en aantrekkelijker te maken, stak Sovilux de audio- en video-installatie in een nieuw, modern jasje! 

Moderne religieuze diensten

We zijn het gewoon om heel veel prikkels tegelijkertijd te krijgen en vinden het vreemd als het muisstil is, of als onze ogen niet worden afgeleid met al dan niet bewegende beelden. Zoveel mogelijk zintuigen die tegelijk geprikkeld worden vergroot onze aandachtspanne, het tegenovergestelde zorgt er al snel voor dat we verveeld zijn. Om de beleving voor de toeschouwers of bezoekers zo entertainend mogelijk te maken, zetten de organisatoren van activiteiten en evenementen daarom steevast in op een totaalbeleving voor oren én ogen. Maar ook de kerkgemeenschappen kunnen niet langer achterblijven. Willen ze meer (jeugdig) volk aantrekken, dan moet er ingespeeld worden op de actuele audiovisuele verwachtingen, ook tijdens de religieuze diensten. De vernieuwde Kapel van Waarschoot is een mooi voorbeeld van een religieuze instelling die meegaat met haar tijd. We installeerden er een moderne audiovisuele installatie in de bestaande infrastructuur!

Automatisch projectiescherm & professionele luidsprekers

Om de diensten visueel aantrekkelijker en interactief te maken, installeerden we een Sony projector met automatisch projectiescherm. Daarop kunnen foto’s, video’s of ander materiaal naar keuze worden afgespeeld. Leuk tijdens communies, trouwceremonies, kerstvieringen, …
Om zowel de muziek, video’s en presentaties als lezingen mooi te laten klinken in de hele kerk, plaatsten we AUDAC luidsprekers. Ook achterin de kerk is het geluid nu optimaal. 

Akoestiek en erfgoed

Waarom het zo belangrijk is om in grote gebouwen of (religieus of historisch) erfgoed te werken met professionele geluidsinstallaties? De akoestiek. Akoestiek is in grote ruimtes een uitdaging. Het bepaalt namelijk hoe we als toeschouwers of bezoekers muziek ervaren. Muziek moet aangenaam aanhoren en niet schel klinken, stoorgeluiden van buitenaf moeten worden tegengehouden, het geluid moet over de volledige ruimte uniform zijn, en storende echo moet te allen koste worden vermeden. In een kerk, bijvoorbeeld is een goede nagalm nodig om de piano- of orgelmuziek mooi te laten klinken. Een professionele audio-installatie is dus onontbeerlijk. Via de AUDAC luidsprekers die we in de Kapel van Waarschoot hebben geplaatst, komen voorstellingen, lezingen, presentaties en zelfs het afspelen van filmmateriaal nu volledig tot zijn recht. 
Daarnaast hechten we ook belang aan de bestaande infrastructuur en het uitzicht van de ruimte. In de Kapel van Waarschoot installeerden we de audiovisuele toepassingen zodanig dat ze helemaal opgaan in de ruimte. Geen ‘lelijke’ ingrepen die het religieus karakter verstoren.

Gebruiksvriendelijke bediening

Tot slot was voor dit project ook de gebruiksvriendelijkheid een vereiste. De audiovisuele installatie moest gemakkelijk te bedienen zijn voor iedereen, ook voor mensen die niet technisch aangelegd zijn. Zowel het AUDAC audio als het Sony projectiesysteem kunnen bestuurd worden vanaf één bedieningsscherm. Bovendien geven we na installatie altijd een uitgebreide uitleg voor gebruik.

Realisatie in opdracht van Wycor en Archipro Architecten.


Religieuze gebouwen of erfgoed een audiovisuele upgrade geven brengt een echte meerwaarde voor je bezoekers of toeschouwers. Bovendien trek je zo ook een jonger publiek aan. Samen met jou bekijken wij welke audiovisuele oplossing het meest geschikt is, zodat die niet storend is voor het karakter van het gebouw!

/
Hemels geluid tijdens de dienstvieringen
Sint Pieterskerk Olsene