Audiovisuele oplossingen voor religieuze gebouwen

Religieuze gebouwen zoals kerken of andere gebedshuizen zijn een genre apart wanneer het gaat over audiovisuele oplossingen. De akoestiek vormt een grote uitdaging, want door de aard van de ruimte klinken spraak en muziek vaak onzuiver of onverstaanbaar. En dat terwijl de verstaanbaarheid van de sprekers tijdens religieuze diensten juist cruciaal is. Bovendien hebben religieuze gebouwen vaak een historische waarde. De installatie van geluids- en videoapparatuur moet dus zo subtiel mogelijk worden aangebracht zonder al te veel ingrepen te doen aan de infrastructuur van het gebouw. 

Bij Sovilux beschikken we over de nodige kennis en ervaring om de beeld- en geluidsbeleving in kerken, moskeeën, synagogen of andere religieuze gebouwen optimaal in te richten. Samen met jou gaan we op zoek naar de juiste materialen en apparatuur die de beleving van alle aanwezigen tijdens de dienst kwalitatief zullen verrijken.


Ontdek onze realisaties voor gebedshuizen

Optimale geluidsdekking en spraakversterking


Het belangrijkste element bij elke religieuze dienst is ongetwijfeld de verstaanbaarheid van de sprekers. Daarnaast is ook de muziek allesbepalend om de gewenste sfeer te creëren. Of het nu gaat om live muziek van het orgel, de band, het koor, of een opname die wordt afgespeeld, de klank moet helder zijn en mag niet weergalmen, zoals vaak het geval is in grote ruimtes. Om een optimale verstaanbaarheid te garanderen, doen we een eerst grondige analyse van de akoestiek van het gebouw. Vervolgens bieden we verschillende audio-oplossingen aan waarbij je zelf de keuze krijgt of je de bestaande geluidsinstallatie wil vernieuwen of een volledig nieuwe audio-installatie wil aanschaffen.

Afhankelijk van de grootte van de ruimte bepalen we het aantal speakers die nodig zijn opdat de gesproken tekst en muziek zowel vooraan als achterin even goed verstaanbaar zouden zijn. In een kleine ruimte, zoals een kapel, heb je misschien voldoende met twee luidsprekers bij het altaar. In grote kerken is dan weer een andere soort luidsprekers nodig, die we evenredig verdelen over de grootte van de ruimte zodat overal hetzelfde geluidsniveau bereikt wordt.

Naast de speakers besteden we ook aandacht aan de juiste keuze van microfoons. Voor die eerste werken we doorgaans met AUDAC of Bose Professional apparatuur, voor microfoons kiezen we meestal voor Shure en Sennheiser.

Wat je ook kiest, we zorgen voor een optimale geluidsdekking en spraakversterking in de ruimte 

Op maat gemaakte projectie-installatie


Naast muziek is ook beeld een verrijking voor religieuze diensten. Foto en video worden steeds meer gebruikt tijdens communievieringen, huwelijksplechtigheden, kerstvieringen, uitvaarten… Een kwalitatieve projector met projectiescherm leent zich hier perfect voor. En heb je er al eens aan gedacht om de gesproken teksten en psalmen te projecteren voor slechthorenden? Ook dat is mogelijk via het projectiescherm!

Optioneel en op vraag bevestigen we de projector en het scherm via op maat gemaakte beugels die uniek zijn voor elk gebouw zodat de installatie esthetisch volledig opgaat in de ruimte.

Hiervoor werken we meestal met video-apparatuur van Sony en LG.

Gemakkelijke bedienbare AV-apparatuur


Moeilijk en ingewikkeld om te bedienen? Helemaal niet. Ook daaraan hebben we gedacht.

Audiovisuele apparatuur die toegankelijk is voor iedereen is voor ons een prioriteit. Aangezien we er ons van bewust zijn dat zowel jong als oud en mensen van allerlei achtergronden betrokken zijn bij de organisatie van religieuze diensten, zorgen we ervoor dat de video- en audio-installatie gemakkelijk te bedienen is door iedereen. Jongere of senior, priester, leerkracht of leerling, handyman of niet. Wij maken geen uitzondering.

En heb je toch hulp nodig? Dan geven we je na de installatie met plezier een spoedcursus “audiovisuele bediening”!

Optimale geluidsdekking en projectie van foto of video nodig voor een kerk, moskee, klooster of ander gebedshuis? Ontvang info op maat.


Contacteer ons!